THEMA

EIGENWONINGREGELING: FISCALE PARTNERS MET EEN EIGENWONINGVERLEDEN...!

4 situaties van fiscale partners met een eigenwoningverleden praktisch uitgewerkt

De eigenwoningregeling staat bekend als complexe materie. De bijleenregeling, de aflossingseis en het recht op overgangsrecht worden elk afzonderlijk als moeilijk ervaren. Daar waar die drie samen komen bij het ontstaan van fiscaal partnerschap terwijl de partners een verschillend eigenwoningverleden hebben, wordt het ingewikkeld.

In dit document krijgt u een handzaam 4-stappenplan voor de advisering van cliënten die samen een huis willen kopen én ieder een eigenwoningverleden hebben. 4 verschillende situaties, met 4 verschillende uitkomsten, worden stap voor stap uitgewerkt. Zo heeft u de eigenwoningregeling voor fiscale partners altijd goed onder de knie.

Download kennisdocument

Samen een eigen woning kopen

Samen en voor het eerst een eigen woning kopen levert in het algemeen weinig problemen op. Van een eigenwoningverleden is dan geen sprake. Samen een eigen woning kopen terwijl een van beide fiscale partners of allebei een (verschillend) eigenwoningverleden hebben, kan weer wel complex worden. Als het eigenwoningverleden bekend is en je weet welke stappen in welke volgorde je in het kader van de eigenwoningregeling moet zetten, kan het ook meevallen.

Hoe pakt u dit aan?

  1. Eerst moet het individuele eigenwoningverleden van de fiscale partners worden vastgesteld (stap 1). Het eigenwoningverleden kan bestaan uit een eigenwoningreserve (EWR), een aflossingsstand, het recht op overgangsrecht en een renteaftrekverleden.
  2. Vervolgens gaat het om de reden van het ontstaan van fiscaal partnerschap, huwelijk of samenwonen (stap 2). Bij huwelijk moet worden vastgesteld welk huwelijksgoederenregime van toepassing is en bij samenwoners of en zo ja, welke afspraken er gemaakt zijn.
  3. Daarna is het van belang om het moment waarop de woning is gekocht vast te stellen, voor of na het ontstaan van het fiscale partnerschap (stap 3).
  4. Nadat voorgaande stappen zijn gezet, wordt de individuele fiscale eigenwoningschuld vastgesteld.

In dit document wordt het volgende besproken:

  1. Ontstaan fiscaal partnerschap
  2. Stappenplan: Samen een eigen woning kopen - met eigenwoningverleden
  3. 4 uitgewerkte voorbeelden fiscale partners met eigenwoningverleden

Lees verder in het kennisdocument:

Download kennisdocument
Ook interessant voor u? Lees deze achtergrond:

"Bijtelling bij bestelwagens achterwege laten? Let op!" >>


Share this post