THEMA

VERMOGENDE OUDERS OMZEILEN SCHENKBELASTING

Van de fiscus mag u iedere persoon tussen de 18 en 40 jaar belastingvrij 102.010 euro schenken voor de aankoop van een huis, verbouwing of afkoop van erfpacht. In de praktijk wordt dit eigenlijk alleen door ouders aan hun kinderen gegeven. De belastingvrije schenking mag één keer worden gedaan. Als ouders hun kind twee ton willen schenken, dan wordt over het bedrag boven 102.010 euro 10 procent belasting betaald. De Telegraaf maakt melding van een opvallende advertentie om deze afdracht te omzeilen.

Belastingtruc

In deze advertentie in het blad Arts en Auto staat: “Heeft u uw kind/familielid al belastingvrij geschonken voor de aankoop van een eigen woning en zou u dit nog een keer willen doen? Wij schenken uw kind/familielid en u de onze. Uiteraard via een notaris.” Door deze constructie loopt de fiscus 10.000 euro mis.

Legaal

Het is niet de eerste keer dat een lezer een dergelijke oproep in dit blad plaatst. De oproep is twee keer eerder gepubliceerd, door verschillende lezers. Een vermogensbeheerder van een grote bank zegt tegen de krant dat banken wel eens avonden organiseren voor hun vermogende klanten. Er wordt dan informatie gegeven over deze constructie en mensen kunnen elkaar ontmoeten. Volgens experts is dit niet de bedoeling van de regeling, maar wel legaal.

Fiscus kent de constructie

De Belastingdienst geeft aan de constructie te kennen. Ondanks de gekozen omweg, zullen beide kinderen uit de advertentie een schenking ontvangen van hun eigen ouder. Dit mag maar één keer belastingvrij. Uiteraard moet de fiscus wel aan kunnen tonen dat de tweede schenking eigenlijk van de ouders komt.

Risico’s

Bovendien zitten er ook risico’s aan het schenken aan een vreemde. Stel er worden afspraken gemaakt met andere ouders en u schenkt een ton aan hun kind en zij aan uw kind. Als het andere ouderpaar failliet gaan, kan het zijn dat de curator bij uw kind aanklopt, terwijl hun kind jouw ton gewoon mag houden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post