THEMA

BANKEN WEIGEREN BLOCKCHAIN BEDRIJVEN

Blockchain-startups hebben grote moeite met het openen van een bankrekening. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met blockchaintechnologie wordt geweigerd. Naast mensen die handelen in cryptocurrency worden ook consultants die slechts advies geven over de achterliggende technologie geweigerd.

Geweigerd bij verschillende banken

In het programma Cryptocast van BNR Nieuwsradio werd een inventarisatie gemaakt. Wanneer een bedrijfsomschrijving de woorden 'crypto' of 'blockchain' bevat lukt het niet een bankrekening te openen. Dat merkte ook Bart van Maarseveen van het blockchainadviesbedrijf Move Open, dat schrijft het FD.

Hij ziet ook dat een hoop van zijn collega's worden geweigerd bij verschillende banken. De internetbank Bunq uit Nederland is sinds kort ook niet meer te gebruiken.

Te veel werk

Met blockchain technologie wordt informatie niet centraal opgeslagen maar op verschillende computers en eenmaal ingevoerde informatie kan niet informatie kan niet meer worden verwijderd. Ideaal voor cryptomunten dus. De techniek ook daarnaast ook gebruikt worden om bijvoorbeeld productieketens in kaart te brengen.

Banken zijn verplicht nieuwe en bestaande rekeninghouders op onder andere criminele geldstromen te controleren. Dat brengt een hoop werk met zich mee, zeker wanneer ieder cryptobedrijf individueel moet worden beoordeeld op risico's. Van Maarseveen denk dat banken daarom de sector helemaal weren. Vaak hebben de bedrijven ook nog een onduidelijk verdienmodel.

Belasting

Dit brengt de blockchainbedrijven in een lastige positie. Je hebt immers een bankrekening nodig om facturen op uitbetaald te krijgen en om belasting te betalen. Sommige bedrijven zoeken en vinden de oplossing in het buitenland. Bijvoorbeeld bij de Britse internetbank Revolut.

Anderen passen de beschrijving bij de Kamer van Koophandel aan. Nu lijkt het niet gebruiken van de 'crypto' en 'blockchain' woorden voldoende om een rekening te kunnen openen. Hoewel er ook bedrijven zijn die geheel van bedrijfstak veranderen. Tweede Kamerlid van de VVD, Martin Wörsdörfer vindt de weigering ongewenst. Het beleid lijkt willekeurig te worden toegepast. Beestaande bedrijven mogen hun rekening namelijk gewoon behouden.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat er geen speciaal beleid is voor bepaalde sectoren. Banken zijn wel vrij ondernemingen een rekening te weigeren. Het weigeren van hele sectoren kwam eerder deze week al in het nieuws met het weigeren van voetbalclubs door de Rabobank, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post